+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.ro

Blog

Povestea reabilitării Casei Memoriale de la început și până în prezent

Povestea demersurilor de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin a  început în urmă cu 18 ani, odată cu investirea preotului Cristian Borz în parohia greco-catolică din Bădăcin. Încă de la început, a înțeles ce responsabilitate are în fața istoriei și, fără ezitare, a demarat procedurile legale de intrare în posesia Casei, conform testamentului lui Iuliu Maniu, care și-a lăsat toată „averea” Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.  A fost un drum sinuos, plin cu încercări, cu limite, cu neajunsuri, cu efort, cu străduință, și cu ghimpi în coastele celor care și-au permis aroganța de a crede în triumful binelui.

Parohul Cristian Borz a dus o muncă sisifică de aproape 15 ani, singur. Și-a dat seama la acel moment că nu poate clinti lespedea cea mare de piatră de unul singur, și nu pentru că nu ar fi fost sufiecient de puternică dorința și sacrificiul asumat, ci pentru că vocea, cu toate că i-a fost auzită, nu a putut să creeze acel țipăt de trezire a conșiinței și a mobilizării. Astfel că, în 2015, se leagă o colaborare cu publicația „Sălajul Pur și Simplu” și astfel ia naștere Campania „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. Nu degeaba se spune că presa este cea de-a patra putere în stat! Uneori, de multe ori, de cele mai multe ori, presa ajunge prima putere în stat, de aici rolul pe care îl are promovarea și mediatizarea Campaniei în toate colțurile țării. Rolul presei este de a atrage atenția asupra derapajelor celorlalte puteri care abuzează doar pentru că pot, și nu doar atât, ea are menirea de a informa corect și echidistant și, desigur, de a educa. Nu încercăm o pledoarie în favoarea factorilor direct implicați în această Campanie, însă onestitatea ne îndeamnă să dăm Cezarului ce e a Cezarului.

Așadar, în februarie 2015, în apropierea zilei de naștere a parohului Cristian Borz, țipătul său pleacă în eter și se amplifică cu fiecare zi. S-au alăturat pe parcurs publicații, fundații, instituții, firme în acest demers, dar cei mai importanți au fost oamenii simpli, donatorii. Sigur că fiecare și-a adus aportul în măsura în care a putut, și împreună, puțin cu puțin, s-a făcut mult, iar azi avem o Casă care stă în picioare, deși începuse să șchiopăteze la începutul anului 2017 când s-au prăbușit doi pereți. Startul donațiilor a fost dat de Marius Andrei, în 19.02.2015, un om care a înțeles că schimbarea începe cu fiecare dintre  noi.  De la acel moment s-au alăturat peste 350 de donatori care au strâns laolaltă aproximativ 75.000 de Euro, bani din care s-au realizat lucrări de subzidire și consolidare a fundației, lucrări de consolidare a  pereților și refacerea apoape în întregime a acoperișului.

Trebuie menționat faptul că, după arestarea lui Iuliu Maniu în 1947, casa a fost pe rând depozit de îngrășăminte, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În jurul clădirii funcţionează chiar și astăzi „Căminul pentru copii cu handicap sever” care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe, deși de-a lungul timpului atât Corneliu Coposu, cât și strănepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă au oferit spații alternative pentru relocarea acelui cămin. Din păcate, chiar și azi, o aripă a Căminului se află apoape lipită de Monumentul Istoric.

În ceea ce privește forma de reprezentare legală a  Casei, la începutul lunii august 2017 au fost emise documentele funciare care atestă intarea în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, iar în ceea ce privește terenul de sub casă, el este, în continuare, în proprietatea Primăriei Pericei. În luna iunie 2017 a fost semnat un Contract de Comodat între Primăria Pericei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este reprezentantul legal al imobilului, prin care Primăria dă în folosință gratuită terenul de sub Casa Memorială „Iuliu Maniu”, pe un termen de 49 de ani.

Plecând de la ceea ce s-a realizat deja la Bădăcin, amintim faptul că, în continuare, lucrările trebuie să continue atât în interior, cât și în exterior cu finisaje, refacerea geamurilor, a ușilor, a pavimentului astfel încât Casa să-și recapete suflul de odinioară.

Salvarea Casei din Dealul Țarinei este un deziderat al simțirii românești, prin urmare, cu toții suntem chemați la exercițiul implicării, iar în acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că există conturi special deschise scopului măreț de a salva un frumos volum al istoriei. Astfel, cei care doresc să contribuie, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Postați un comentariu