Părintele Cristian Borz s-a născut la 18 februarie 1974, în localitatea Iaz, judeţul Sălaj, din părinţii Dumitru şi Ana.

A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale din satul natal. Între anii 1988-1990 a fost elev al Liceului Nr. 11 din Constanţa, profil electronică, iar între anii 1990-1992 elev la Liceul Electrotehnic R.TV. din Brăila.

În anul 1993 a fost admis la Institulul de Grad Universitar Greco-Catolic din Oradea, secţia teologie pastorală, pe care îl absolvă cu diplomă de licenţă în anul 1997.

Între anii 1997-1998 a urmat cursurile post-universitare, specializarea “Ecumenism”, la Facoltá Teologica dell’Italia Settentrionale, Udine, Italia.

Între anii 2007-2008 urmează cursurile de Masterat “Fundamente ale identităţii europene” la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea. În anul 2006 a participat la Milano la un curs de “Formare a Formatorilor”, organizat de către “Seminario Arcivescovile di Milano”.

A fost hirotonit preot în 28 februarie 1999 de către P.S. Virgil Bercea, iar din 19 decembrie 1999 a fost  numit administrator parohial în nou înfiinţata Parohie Greco-Catolică din localitatea Bădăcin.

În anul 2004 începe lucrările de construcţie la noua biserică, pe locul dăruit parohiei de către Iuliu Maniu, în anul 1933, în acest scop. Aceasta va fi sfinţită pe 25 iulie 2010, ocazie cu care va primi din partea episcopului greco-catolic de Oradea, Dr. Virgil Bercea, distincţia “Crucea pectorală”. În acelaşi an începe demersurile pentru construcţia unei noi case parohiale la Bădăcin.

În anul 2001, reînfiinţează la Şimleu-Silvaniei, revista de spiritualitate creştină “Flori de Crin” – serie nouă – la care din anul 2008 devine redactor-şef.

În toată această perioadă s-a implicat activ în promovarea valorilor culturale şi istorice ale localităţii Bădăcin prin organizarea de simpozioane, publicarea de articole în presa locală şi cea naţională, parteneriate locale, judeţene şi internaţionale.

A publicat articole în reviste de cultură precum Magazin Istoric, Caiete Silvane; articole religioase în revista Vestitorul din Oradea şi Flori de Crin din Şimleu-Silvaniei. Este colaborator şi realizator de emisiuni la postul Radio Maria România. În anul 2006 a înfiinţat un site prin care a promovat valorile culturale ale satului Bădăcin.

Este redactor al cărţii “Florilegiu Omiletic”, apărută în anul 2010 la editura Scriptorium din Baia-Mare.

Este vice-preşedinte al Fundaţiei “Iuliu Maniu – Ion Mihalache” din Bucureşti şi membru fondator al Fundaţiei “Corneliu Coposu” Filiala Sălaj.

S-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale “Iuliu Maniu” din Bădăcin şi în recuperarea obiectelor care au aparţinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiinţat un muzeu memorial la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, iar pentru acest demers în anul 2012, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj i-a acordat o “Diplomă de Onoare”

În anul 2012 scrie “Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu” apărută la editura Caiete Silvane din Zalău, iar în anul 2016 apare – ediţia a doua, revizuită şi adăugită.

În 25 august 2013, primeşte titlul de “Cetăţean de Onoare al Comunei Pericei” decernat cu ocazia aniversării a 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Bădăcin.

Este premiat cu diploma şi medalie de către “Fundaţia Corneliu Coposu” cu ocazia Galei de închidere a Anului Centenar Corneliu Coposu. Evenimentul special a avut loc la București, în data de 13 decembrie 2014. Momentul omagial a fost organizat de “Fundația Corneliu Coposu”, în colaborare cu Academia Română.

În primăvara anului 2016 iniţiază campania de strângere de fonduri “Salvaţi Istoria Natională. Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” alături de Asociația „Sălajul pur și simplu„, sprijinită de mai multe televiziuni, ziare locale şi naţionale, precum şi fundaţii din ţară sau din străinătate, campanie prin care monumentul istoric de la Bădăcin a fost salvat de la distrugere, acesta fiind în stare de degradare avansată.

În luna ianuarie 2015 i se propune funcţia de protopop la Beiuş, dar decide să rămână la Bădăcin pentru a-şi continua proiectele. În luna mai 2015 a fost ales membru în “Consiliul Prezbiteral” al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

A semnat, în septembrie 2015, un “Acord de colaborare” între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin, acord ce viza dezvoltarea unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu şi a familiei sale, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă.

În cadrul Galei Culturii Sălăjene – 2016 a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Trofeul şi Diploma de excelenţă pentru demersul de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Este căsătorit şi are trei copii.