+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.ro

Blog

DECLARAȚIE DE UNIRE – Adunarea Generală a satului Bădăcin

DECLARAȚIE DE UNIRE

Adunarea Generală a satului Bădăcin, Județul Sălaj

ROMÂNIA

PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI și PREȘEDINTELUI MOLDOVEI

PREȘEDINȚILOR CAMERELOR PARLAMENTARE

GUVERNULUI ROMÂNIEI și GUVERNULUI MOLDOVEI

Prin actul simbolic votat azi, solicităm:

UNIREA

 

Să facem tot ce ne stă in puterea noastră pentru REÎNTREGIREA ȚĂRII in anul CENTENAR 2018. Generația de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbatori CENTENARUL UNIRII 2018, despărțit și fără o parte din teritoriile românești care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918. Frați ai aceleiași familii.

Nu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor noștri, care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliți prin lagărele sovietice de unde, unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații noștri din Basarabia au fost rupți de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin.

Prin prezenta Declarație ne asociem demersurile primarilor din Republica Moldova/Basarabia si din România, de a lupta împreună pentru recunoșterea valabilității ACTULUI UNIRII, citit de bistrițeanul Iuliu Hossu la 1 Decembrie 1918. Ne exprimăm dorința de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri 1918-2018, împreună ca frați și fără ca pământul românesc să aibă graniță la Prut.

„Vrem să zdrobim lanțurile robiei noastre sufletești prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă și de o lege, într-un singur și nedespărțit stat românesc”. Gh. Pop de Basești, președinte al Marii Adunari Naționale de la Alba Iulia, 01 decembrie 1918.

„Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Simt fericirea nespusă. Unirea românească nu este legată de anumite momente, ci este zbaterea sufletească necontenită a unui întreg popor, creat unitar pentru a trăi şi pentru a rămânea în aceeaşi unitate neîntreruptă, este în mare parte şi întruparea unei epoce de renaştere naţională. Unirea este întruparea în aceste timpuri a unui drept câştigat din moşi strămoşi, care trebuie să ne inspire în fiecare moment ajutându-ne să deosebim căile cele bune, care trebuiesc urmate, de căile rele, împotriva cărora orice conştiinţă românească trebuie să se îndrepte cu hotărâre!” Nicolae Iorga, 9 decembrie 1919, Parlamentul României.

Omagiem pe această cale pe toți românii, înaintașii noștri care au luptat si au crezut în voința și idealul românilor de a trăi intr-o singură țară.

Omagiem pe toți românii anonimi care s-au jertfit și au condus la acest destin fericit de la 1918.

Omagiem pe: Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu, Ştefan Holban, Ion Gh. Pelivan, Pantelimon Halippa, Gheorghe Grigorovici, Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Aurel Aldea, Ion Nistor, Alexandru Filipaşcu, Sever Bocu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Gh. Pop de Basești, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș, Iosif Jumanca, Traian Frentiu, Alexandru Rusu, Aurel Baciu, Ion Flueraş, Alexandru Lapedatu, Teodor Roxin, Aurel Vlad, Ștefan Ciceo Pop, Octavian Goga, Vasile Lucaciu, Miron Cristea, Ion I. C. Bratianu, Alexandru Averescu, Eremia Grigorescu, Constantin Prezan, Gheorghe Mardarescu, Traian Moșoiu, Ion Dragalina, Gheorghe Rusescu, Marcel Olteanu, Ion Iordan, Constantin Stere, Alexandru Marghiloman, Tache Ionescu, Nicolae Iorga, Elena Pop, Constantin Coandă, Nicolae Titulescu, Ion Mihalache, Regina Maria, Regele Ferdinand I.

Omagiem pe Alecsandru Ioan Cuza pentru Unirea Principatelor Române: “Unirea este îndeplinită! Naționalitatea română este întemeiată!“ la 24 ianuarie 1859.  

„De la 1600 nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată si desăvârşită poezie tragică.” Nicolae Iorga despre Mihai Viteazul.

Omagiem pe Mihai Viteazul: „O viață avem români … și o cinste! Deșteptați-vă că am dormit destul!”, Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei, pentru Unirea înfăptuită la 27 mai 1600.

„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc”.

Mihai Eminescu

Facem această Unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul Patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi, facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut. Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță peste Prut, iar ROMÂNII vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, în ROMÂNIA, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate.

Postați un comentariu