+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.ro

Blog

Un covor din casa Maniu a fost trimis la Bădăcin de pe patul de moarte

Încercările trecutului generează azi povești de izbândă în care protagonișii sunt oameni simpli care schimbă lumea, și poate ar fi o simplă expunere de basm dacă nu am vedea și mărturii concrete ale faptelor ce imprimă valoarea de pildă. La 100 de ani de la cea mai importantă realizare a lui Iuliu Maniu, Marea Unire, ecourile realizărilor lui și a modului în care s-a raportat la țară și la români, strălucesc în culori vibrante și transmit la unison un mesaj de bărbăție politică și asumare, șlefuind în negura timpului comportamente ce trebuie prinse în cui și prezentate celor care au interesul de a vizita povestea Casei și a familiei Maniu.

E și cazul unui suflet frumos din Baia Mare, un bătrânel care pe patul de moarte, după ultima împărtășanie l-a rugat pe preotul care-l pregatea de un nou drum să ia legătura cu cine trebuie pentru ca un obiect din casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin să-și afle drumul înapoi spre casă. Pe scurt, așa se prezintă povestea covorului ce a aparținut familiei Maniu, un covor vechi, din perioada interbelică, ce azi se află în muzeul provizoriu amenajat la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin.

Covorul stă în acest muzeu de mai bine de 8 ani, iar pelerinajul său neobosit se va opri la locul de unde a plecat în urmă cu jumătate de secol, casa din Dealul Țarinei. Vitregia timpurilor apuse a impus o formă de „exil”  nevinovatelor obiecte ce i-au aparținut lui Iuliu Maniu.

Nu este, din păcate, un caz singular de obiecte înstrăinate, însă acest caz este unul fericit, o poveste cu un final în care binele învinge răul, așa ca în basme, pentru că subiectul își țese singur povestea, o poveste albăstruie.

Facerea  de bine are un preț mare, de multe ori, ce se monetizează în suferințe, Iuliu Maniu ar putea depunde mărturie în acest sens, dar iată că pilda lui nu a fost în zadar, au existat și încă mai există oameni care simt chemarea sufletului față de memoria marelui nostru înaintaș, Iuliu Maniu, și contribuie la întregirea poveștii despre casa și activitatea lui.

articol de Ioana Gale

Postați un comentariu