+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.ro

Blog

În al doisprezecelea ceas, Consiliul Județean Sălaj alocă suma de 100.000 lei pentru Casa lui Iuliu Maniu

E un fapt în curs de realizare. De ce în curs de realizare? Pentru că banii nu au fost virați în conturile campaniei de strângere de fonduri, ci urmează, teoretic, să intre. Când? E o chestiune de timp. Cum de s-a aprobat suma maximă pe care Consiliul Județean a fost dispus să o aloce pentru monumentele istorice de categorie B, printre care se află și Casa Memorială „Iuliu Maniu”? Dosarul a  arătat impecabil, ca de fiecare dată din cele șase încercări anterioare când a mai fost depus și, desigur, respins, însă se pare că cifra fatidică șapte își merită statutul de  număr al perfecțiunii astfel că, de această dată, dosarul a fost acceptat și aprobat pentru finanțare.

Recapitulare

Parohul din Bădăcin, Cristian Borz, administratorul Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin este cel care se luptă de peste 15 ani cu un sistem inert, un fel de „stat paralel”, de data asta, de un paralelism real. Statul ăsta paralel reprezintă un punct de congruență între factorul politic și cel administrativ care împreună pun câte-o piedică Casei Memoriale, ba că pot, ba că legea permite, ba că așa bate vântul politic și parcă Maniu încurcă niște socoteli. Sigur că fiecare donație sau fiecare sumă alocată e primită și bine-venită și, evident, ajută la realizarea visului de a vedea această casă complet reabilitată și amenajată, ne bucură și mulțumim! Dar…De ce tocmai acum, când clepsidra arată un mijloc de 2018, nu e cumva presiunea făcută de anul centenar? Întrebăm, oare nu cumva clepsidra, sub greutatea timpului s-a apart și aruncă printre cioburi colțuroase un praf în ochi, oare nu cumva are cineva vreun interes de a-și atrage capital de imagine tocmai acum, tocmai după numele lui Iuliu Maniu și tocmai pentru ca nu cumva istoria cea nepărtinitoare să amendeze în viitor niște comportamente? Poate doar ni se pare, poate nimic nu e adevărat și poate doar acum s-au aliniat planetele într-un mod favorabil astfel încât să existe „cadru legal” pentru a aloca bani pentru acest imobil. Dar… cum se face că o Primărie, fie ea din Oradea, donează 50.000 de Euro, iar un Consiliu Județean, fie el din județul lui Iuliu Maniu, aprobă un 100.000 de lei, așa, să bifeze la capitolul „intenția contează”, „să nu zică că nu am vrut/dat”, „să vadă pulimea, că doar vom avea de dat socoteală la viitoarele alegeri”.

P.S.: A se vedea nuanța semantică dată de folosirea verbului „a aloca” și nu „a dona”, o sensibilă diferență ce asumă pe de-o parte o obligativitate legală, iar pe de altă parte, o dorință voluntară și bine intenționată de implicare

P.S.S: Rugăciune de final. Doamne, ferește-ne de valul de simpatie ce s-ar putea dezlănțui acum dinspre Primăria Pericei. Amin!

articol de Ioana Gale

Postați un comentariu